Frequently Asked SEO Interview Questions With Answers

If the date for an interview as an SEO is confirmed. The first thing is to prepare yourself for that. We know you are well aware of the interview ethics, gesture, expression, body language etc. Here we are with the core preparation of what could be the expected SEO interview questions and answers? Will there be some advanced SEO interview questions? What should be your answer? This blog is for those who are, in short, looking for SEO questions and answers. 

SEO interview questions and answers and some advanced SEO questions

Question – 1) What do you mean by the term SEO?

Answer)Search engine optimization, or SEO, is the process of using keywords or phrases to continually change the position of a web page or website in search engine results.

There are two types of SEO:

  • On-page Optimization
  • Off-page Optimization

Answer) Backlinks are external links that point to your website or webpage. An inbound link is another name for it.

Answer) Outbound links are hyperlinks that lead from your website to another page or website.

Question – 4) What do you know about ‘Body Content Relevance’?

Answer)Body content relevance or non-image text is used to describe any text on a web page that is not accompanied by images. It aids in site optimization as well as search engine optimization.

Question – 5) Is there any difference between Crawlers, Spiders and Robots?

Answer) No, there is not any. All spiders, robots, and crawlers are the same thing with different names. It’s a piece of software that “crawls” the internet for various links, then collects the content from the sites and adds it to search engine indexes.

Question – 6)What do you know about ‘keyword streaming’?

Answer)Keyword stemming is the process of identifying new keywords based on the root keyword in a search query. The new keyword can be created by adding a prefix, suffix, or pluralization.

Question – 7) What is cloaking?

Answer)Cloaking is a misleading method of search engine optimization. The search engine crawler will be shown different content than what is displayed to the end consumers in this strategy.

Question – 8) Do you know anything about ‘Black Hat SEO’ and White Hat SEO?

Answer) Websites use a variety of tactics and approaches to achieve a high ranking in the SEO search engine result page, which are divided into two groups. White Hat SEO is a process that is acceptable by search engine rules, whereas Black Hat SEO is a method that is not allowed by search engine rules.

Question – 9) Can you name some ‘Black Hat’ SEO Techniques?

Answer) Yes, they are as follows: 

  • Cloaking
  • Hidden text, etc.
  • Link framing
  • Keyword stuffing
  • Doorway or Gateway pages

Question – 10)What is Keyword stuffing?

Answer) When you utilise the same keywords (or phrases) over and over in your website’s content, this is known as keyword stuffing. It’s typically obvious, and it turns readers off.

Question – 11) What do you know about the terms ‘no follow and ‘follow?

Answer) Nofollow links convey no link juice and do not affect Google’s ranking algorithm. The Google Ranking Algorithm is influenced by do-follow links since they pass link juice.

Question – 12) What do you know about PR and SERP?

Answer) PR (Page rank)  is determined by the number of high-quality inbound links to our webpage or website from other websites or webpages.

The placement of a website or web pages returned by a search engine after a search query or attribute is known as the SERP (Search Engine Result Page).

Question – 13) Can you differentiate between SEO and SEM?

Answer)  SEM (Search Engine Marketing) is a type of paid advertising that is used to promote a website by improving its visibility in the ads part of the Search Engine Result Page (SERP). SEO is the process of improving a website to improve its organic ranking.

Question – 14) How will you explain the term LSI?

Answer) – (LSI) is an acronym for Latent Semantic Indexing. This method is used to gain information by linking a word to its nearest synonyms or a similar context. For example, if you search for something with the keyword “CAR,” it will provide results for vintage automobiles, car auctions, Bentley automobiles, car races, and so on.

Question – 15)How will you know if your SEO campaign is successful or not?

Answer) – To see if your SEO plan is working, look at the website’s analytics, which will tell you where the traffic is coming from. Another technique to check is to conduct a search using relevant keywords and key phrases and then examine the results. The number of search results will reveal whether or not your SEO approach is effective.

Question – 16) What will you do if your SEO approaches or techniques do not yield results?

Answer) – My initial attempt would be to analyse the issue and tackle it one step at a time.

  • First, I’d check to see if it’s a new project, and then I’d go over the keywords again.
  • I’d also hunt for relevant keywords that might be useful.
  • Even if the webpage and website have been well-indexed, if they do not appear in the top ten pages of a search engine result page, I would make some changes in Page content, titles, and descriptions have all changed.
  • If a website is not well indexed or gets removed from the index, it may have major faults that necessitate reworking.

Question – 17) Tell us about 301 redirects

Answer) – It is a means of redirecting a visitor from an old page URL to a new page URL. It’s a permanent redirect that can also be used to redirect link juice from an old URL to a new one.

Question – 18) What do you know about the term PPC?

Answer) – PPC stands for Pay Per Click, and it is a Google-hosted ad campaign. Through flat rate and bidding, it is divided into two modules: CPC (cost per click) and CPM (cost per thousand impressions). Only if the user clicks on the advertisement will the advertiser be charged in CPC.

Readers! The SEO question answers are endless. To prepare yourself for an interview, reading is very important. Advanced SEO interview questions are a matter of expertise and confidence. This list of SEO interview question answers is utmost complete in itself. But the interview and its subject are subject to practical and situational changes. Your discretion is advised.

Latest

What Can You Learn from an SQL Square?

Structured Query Language is a high-end programming language where...

Kinds of Cybersecurity Risks and How to Avoid Them with VPN

Information in various forms can now be easily accessed...

The Best Way to Increase Instagram Followers in the Fourth Quarter of 2022

Instagram is not just a social media for photos...

Driscoll Model of Reflection – Everything You Need to Know

Driscoll’s model of reflection is one of the simplest...

Don't miss

What Can You Learn from an SQL Square?

Structured Query Language is a high-end programming language where...

Kinds of Cybersecurity Risks and How to Avoid Them with VPN

Information in various forms can now be easily accessed...

The Best Way to Increase Instagram Followers in the Fourth Quarter of 2022

Instagram is not just a social media for photos...

Driscoll Model of Reflection – Everything You Need to Know

Driscoll’s model of reflection is one of the simplest...

MOBDRO Apk – Everything you need to know

Are you getting tired of sitting at home throughout...

What Can You Learn from an SQL Square?

Structured Query Language is a high-end programming language where you can manipulate and control data according to your interests. It is a rapidly developing...

Kinds of Cybersecurity Risks and How to Avoid Them with VPN

Information in various forms can now be easily accessed via the internet without the limitations of space and time. Anyone can access this information,...

The Best Way to Increase Instagram Followers in the Fourth Quarter of 2022

Instagram is not just a social media for photos and videos. Now, this application from the United States has been used by many people...